miercuri, 21 octombrie 2015

Jurnal electoral (Epilog)

Zile fierbinți după alegerile prezidențiale din noiembrie 2014.

9 Februarie Rolul Elenei Udrea și al Monicăi Macovei în timpul alegerilor a fost să împartă electoratul de dreapta pentru a se asigura că Iohannis nu intră in turul doi.

5 Februarie Marii intangibili de moment sunt Vasile Blaga (implicat în dosarul EADS), Ion Iliescu (CEDO obligă statul român să găsească vinovații pentru mineriade; pus sub acuzare pentru infracțiune contra umanității în octombrie 2015), Traian Băsescu (sechestru pe 257 de hectare din moșia de la Nana), Ioan Niculae (finanţator al campaniei lui Geoană din 2009, condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare în aprilie 2015) și Ovidiu Tender (condamnat la 11 ani și 4 luni în decembrie 2014).

Dosarul EADS dă măsura încrederii pe care o putem avea nu numai în recent găsita conștiință a justiției, serviciilor și clasei politice românești dar și a instituțiilor similare la nivel de UE.

1 Februarie  După dezvăluirile fostei prime blonde a țării, diviziunea serviciilor secrete din timpul alegerilor devine mai clară. De o parte susținătorii lui Ponta  împreună cu George Maior și de cealaltă parte susținătorii lui Iohannis împreună cu Florin Coldea. Actualul atac la Florin Coldea poate fi explicat printr-o răzbunare pentru rolul lui în demisia lui George Maior și în consecință pentru retragerea sprijinului fostului președinte și a apropiaților lui. Interviul hotnews edifică mai mult prin întrebările care au rămas nepuse: la ordinul cui a făcut Florin Coldea acele plăți și de ce nu a fost informat președintele.

Încolțit, VVP mai are de jucat cartea Roșia Montană, ceea ce explică revenirea în primă linie a prietenului Șova și noul val de investitori al lui Gabriel.



Puterea politică e balon de săpun fără sprijinul grupurilor de interese economice.

30 Ianuarie Șova este repus în drepturi. După numai două luni, decizia partidului este contradictorie dar la fel de unanimă.

28 Ianuarie George Maior demisioneaza de la șefia SRI, VVP a mai pierdut un aliat.

23 Ianuarie Gabriel căuta soluții amicabile prin amenințarea cu tribunalul.

16 Ianuarie Cătălin Ivan e noua speranță a PCR-FSN-FDSN-PDSR-PSD.  În mod evident noul trend este înspre șefi de partid care pot trece cu brio proba costumelor de baie.

12 Ianuarie Primul consens transpartinic obținut de președinte este legat de creșterea bugetului armatei pe fondul atacurilor din Paris. Până acum lecția "Je suis Charlie" este că trebuie să intrăm în cursa înarmării, nu că trebuie să consolidăm presa și televiziunea românească deocamdată complet aservite.

Între timp acțiunile lui Gabriel se apropie din nou de nivelul de dinainte de aflarea rezultatului din ziua alegerilor. 

9 Decembrie Noul președinte va depune jurământul în ziua în care se împlinesc 25 de ani de când am tremurat de teama unui bătrânel rârâit care era și mai speriat decât noi. Cu frenezia din culise nu avem înregistrări.
 
28 Noiembrie Singurul care plânge după Șova este Gabriel.

27 Noiembrie După întoarcerea dintr-o binemeritată vacanță, VVP îl înlătură pe mult prea ambițiosul Geoană și pe doi dintre susținătorii lui. Votul a fost aproape unanim, în tradiție comunistă. Au făcut excepție, din motive încă neelucidate, doar președintele de onoare și europarlamentarul Cătălin Ivan.  VVP, Dragnea și Ghiță au pus oficial bazele noului triumvirat.

Președintele ales a înregistrat o primă reușită cu respingerea legii amnistiei și grațierii, în ciuda încercărilor de resuscitare. Restul mandatului nu va fi la fel de simplu pentru că și numai recrutarea consilierilor este o provocare. Ceas nemțesc făcut din piese românești.

Niciun comentariu: