Episodul 1: Analiza copertei
Cartea ma asteapta de multe zile pe noptiera si abia acum am reusit sa citesc primele pagini. Ma cuprinde o razvratire, o revolta atat de puternica impotriva pervertirii inocentei incat nu stiu daca o sa pot sa simt, sa ma transfer in pielea odiosului care relateaza aceasta abominatie.
Sunt cuprinsa de cea mai evidenta si crunta forma de prejudecata, judec o carte numai dupa coperta, dupa copila blonda si precoce care se intinde neglijent si lasciv pe un fotoliu, mai stapana pe farmecele ei decat o cocota ofilita.
Mi-e aproape imposibil sa imi reprim impulsul de a ma razbuna pe suportul material al istorisirii. As vrea sa ma las purtata de o forma incipienta de piromanie sau macar sa rup metodic fiecare pagina, ca un nou Savonarola.
O sa citesc cartea si o sa ma cutremur, pentru ca nu e destul sa inchizi ochii ca sa faci un monstru sa dispara.
***
Episodul 2: Critica personaj
Humbert se adreseaza cititorului ca unui judecator imaginar caruia ii furnizeaza deliberat dovezile care sa il acuze definitiv. Incearca totusi sa se disculpe prin faptul ca nascoceste o categorie aparte de fetita, nimfeta. El o descrie ca fiind diferita de alte fete. Din punctul meu de vedere singura diferenta dintre o nimfeta si alte copile este ca o nimfeta il atrage, se suprapune peste prototipul iubirii lui adolescentine pierdute.
Enumerarea altor povesti de dragoste celebre similare, cum ar fi cea a lui Dante, este o alta modalitate prin care incearca sa-si gaseasca o justificare.
***
Episodul 3: Vizionare ecranizare
Am pus cartea jos scarbita de cateva ori pana acum, dar fascinatia lucrului care pare de neinteles m-a impins de fiecare data sa citesc mai departe. Filmul lui Adrian Lyne a reusit sa faca totul mai acceptabil, ajutat probabil si de faptul ca Lolita lui are cu doi ani mai mult, la fel ca si Lolita lui Kubric.
***
Episodul 4: Fascinatie
Cartea a reusit sa se rupa de tipare si sa ma prinda in labirintul obscur in care se naste o mare pasiune, fara nici un fel de pretentii moralizatoare din partea autorului.
"Perversitatea nu consta in avea fantasme ci in dorinta de a le realiza".
3 comentarii:
Ai descoperit in sfarsit cartea mea preferata. A se citi si premergatorul...adica "Vrajitorul" , de acelasi autor.
@babyboo
Nu e prima pe lista mea de preferate dar cu siguranta a intrat in top.
e interesant cum cele mai ingrozitoare lucruri trezesc cea mai mare fascinatie in oameni obisnuiti- ca sa nu spun normali:P
tot la capitolul asta intra si fascinatia ptr criminalii in serie.
si tocmai din acest motiv "the silence of the lambs" este un film superb ptr ca in final curiozitatea nu a omorat pisica, doar i-a distrus cariera ;)
Trimiteți un comentariu