marți, 22 aprilie 2008

El amor en los tiempos del colera, Gabriel Garcia Marquez

Lolita lui Adrian Lyne a fost una din putinele ecranizari care nu m-a dezamagit si a reusit sa transmita exact atmosfera cartii. Nu acelasi lucru pot spune si despre mai recentul film "Dragostea in vremea holerei" care esueaza lamentabil in primul rand pentru ca este imposibil sa surprinzi in cateva imagini si replici felul unic in care Garcia Marquez rafineaza fraza.

O alta alegere proasta este faptul ca actorii vorbesc in engleza si o fac foarte nenatural. Probabil producatorii s-au gandit ca pentru americani engleza cu accent spaniol e acelasi lucru cu spaniola, cu un avantaj, faptul ca sunt scutiti de efortul de a citi subtitrari. Tot pentru a face un succes comercial din film, Shakira a fost foarte neinspirat aleasa pentru coloana sonora.

Nu au fost doua ore complet pierdute numai din cauza lui Javier Bardem, care reuseste sa scoata personajul lui din mediocritate desi aduce foarte putin cu Florentino Ariza pe care mi l-am imaginat eu.

Va incurajez cu un citat sa cititi cartea si sa invatati spaniola, care este mult mai mult decat limba telenovelelor si a capsunarilor:

"Le recordó que los débiles no entrarían jamás en el reino del amor, que es un reino inclemente y mezquino, y que las mujeres sólo se entregan a los hombres de ánimo resuelto, porque les infunden la seguridad que tanto ansían para enfrentarse a la vida."

9 comentarii:

Armand Niculescu spunea...

un mic citat din partea mea

Without love / Without truth
There can be no turning back

Without faith / Without hope
There can be no peace of mind

Anonim spunea...

intotdeauna cartile sunt mult mai bune decat filmele...:)

getbordea spunea...

Un film foloseste cuvinte, sunete si imagine, o carte doar cuvinte. Cartile sunt cele care par a fi dezavantajate, oare cate o sa se mai citeasca in 100 de ani?

getbordea spunea...

@armand

Is there turning back or peace of mind?

Armand Niculescu spunea...

turning back could mean sometimes peace of mind... if not, there will be peace of mind... in the end

getbordea spunea...

What if you have to wait for a long, long time before the end comes?

Armand Niculescu spunea...

then i guess you will have to face it.
the question will be: what's for the best: waiting for the end to come or creating a new begining?

getbordea spunea...

@armand
You can always cheat your way out.

Armand Niculescu spunea...

atata timp cat nu-i ranesti pe cei de langa tine...