miercuri, 27 august 2008

Experiment social

Pentru experiment veti avea nevoie de un costum de iepure, preferabil cat mai colorat. Un costum bun nu este chiar asa de usor de obtinut, dar daca anuntati destul de multi prieteni ce va doriti puteti avea surpriza sa-l primiti cadou la urmatoarea aniversare. Stim cu totii ca de obicei primim lucruri mult mai inutile.

Urmatorul pas este sa alegeti o zi din calendar care sa nu fie sarbatoare. De Pasti de exemplu rezultatele ar fi vizibil influentate de faptul ca toata lumea se asteapta sa intalneasca un iepure urias pe strada. O alta indicatie ar fi sa alegeti o zi de sambata pentru ca nu trebuie sa mergeti la munca si va puteti dedica in totalitate cercetarii stiintifice.

Trebuie sa va inarmati cu destula determinare incat sa nu va dati batuti in momentul in care veti auzi din partea unui copil de 7 ani care face jogging cu echipament complet de sport "What the hell is wrong with you?". Trebuie sa va abtineti sa il intrebati de ce nu bate mingea cu alti copii sambata dimineata sau de ce nu se joaca ceva pe calculator ca ceilalti din generatia lui. Poate parintii vor ca el sa fie urmatorul Michael Phelps la olimpiada din 2016 si are deja o dieta de 12 000 de calorii pe zi.

In ciuda tuturor obstacolelor, chiar daca va trebui sa explicati de ce ati ales o anumita culoare pentru blanita, chiar daca veti fi intrebat care este mesajul pe care vreti sa il trasmiteti cu acea nuanta, o sa aveti parte si de recompense. In primul rand s-ar putea sa primiti un morcov. O compensatie mai mica ar fi ca s-ar putea ca o fetita care se uita plictisita pe geamul unei masini sa faca ochii mari mari, dar numai dupa primele secunde. Imaginea calatoreste un pic mai incet de pe retina pana la creier si o sa mai treaca inca cateva secunde pana cand fetita o sa reactioneze si o sa ii spuna fratelui mai mare ca a vazut cel mai mare iepure.

Baiatul o sa intoarca privirea inapoi, dar masina a iesit deja din campul vizual si o sa fie mai plauzibil sa presupuna ca nu exista nici un motiv pentru care un adult ar imbraca un costum de iepure colorat si ar iesi intr-o sambata obisnuita sa-si ia micul dejun in oras.

2 comentarii:

kittynel spunea...

si care e subiectul experimentului social ?

getbordea spunea...

Subiectul este "The willingness of study participants to smile".