joi, 23 octombrie 2008

Cromwell

M-am convins ca istoria este mult prea subiectiva si inexacta ca sa aibe dreptul sa se numeasca o stiinta, e mai degraba literatura. Culegi cateva documente, cateva vase sparte, cateva cronici si te apuci sa construiesti o poveste. Din amintirile mele destul de vagi din generala, Cromwell a fost un mare om, mare barbat. Dupa doua razboaie civile intre fortele parlamentului si cele regaliste, a fost unul dintre cei care a semnat condamnarea la moarte a regelui Charles I, punand astfel bazele republicii.

Pe de alta parte numai numele lui e suficient ca sa ridici tensiunea unui irlandez. Dupa cateva ore de sapaturi am reusit sa ma lamuresc cum de ambele versiuni ale acestei povesti sunt la fel de justificate. Din pacate aceasta este doar o alta poveste in care religia a fost unul din pretextele principale pentru care a curs foarte mult sange. Motivele pecuniare sunt totusi mai probabile pentru ca Irlanda era inca o bucata de pamant la indemana pentru un imperiu puternic in expansiune.

Inca din secolul 17 terenurile erau confiscate si colonisti protestanti erau mutati in mijlocul populatiei majoritar catolice. Cromwell a debarcat in Irlanda foarte suparat pentru ca, fiind si el un puritan putin fanatic, era hotarat sa razbune moartea protestantilor masacrati in timpul rebeliunii. Avea si motive mai serioase pe langa simpatiile religioase, regalistii regrupati aici si sprijiniti de catolicii confederati reprezentau cea mai serioasa amenintare pentru Commonwealth.

Pentru inceput, ca un bun strateg, si-a asigurat porturile Drogheda si Wexford pentru aprovizionarea campaniei. Si-a innecat ostilitatea pentru catolici in sangele catorva mii de oameni, soldati, civili, prizonieri si preoti catolici. Este discutabil daca a intors sau nu capul intentionat la frenezia cu care trupele lui macelareau un oras deja capitulat. Chiar daca au fost doar doua mici scapari, irlandezilor le vine greu sa treaca peste faptul ca dupa campania lui catolicii mai detineau numai opt procente din pamant fata de saizeci la suta cat aveau inainte.

I-a scazut mult popularitatea si pentru ca s-a interzis catolicismul, preotii erau prinsi si executati si vreo doisprezece mii de irlandezi au fost vanduti ca sclavi.


Niciun comentariu: